Energioptimering

Flere analyser viser, at to ud af tre danske boligejere overvejer at energirenovere deres hus i den nærmeste fremtid. Og det er der en god grund til. Ikke nok med, at man sparer på energien og pengene, man får også et mere rart hus at bo i, uden træk og kuldebroer. Huse, der er utætte taber masser af varme til omgivelser, som giver en høj varmeregning.

I gamle vinduer med et 1 lag glas eller gamle termoruder kan varmetabet fra vinduerne udgøre op mod halvdelen af hele bygningens varmetab.

 

  • Huse fra før 1960'erne

Her ville det være en god løsning blot at skifte ruderne til nye energibesparende glas. Herved kan U-værdien i glasset typisk reduceres kraftigt

Ældre: 1 lags glas U-værdi: 5,8
Nyt: Smal 2 lags termorude U-værdi: 1,7

Hvis man vil bevare forsatsvindueopbygningen med flere lag enkelt glas (som i øvrigt har meget lang levetid (100år) er der også her varmepenge at spare ved at montere 1 lags energiruder.

Ældre: 1 lags glas med forsats vindue U-værdi: 2,9
Nyt: 1 lags energiglas med forsats vinduer U-værdi: 1,3

 

  • 1960-95


Mange af vinduesrammerne fra denne periode med termoruder er i så dårlig træ-kvalitet, at det oftest er mest rentabelt at udskifte hele vinduet. Herved kan man også få bedre vindueskvalitet og med f.eks. et træ-alu vindue, er der minimal vedligeholdelse.

Ældre: Forseglet termorude U-værdi: 2,8
Nyt: 2 lags energirude med argon gas U-værdi: 1,2

 

  • 1995-nu

Også her kan der være penge at hente idet Danmark har været forholdsvis langt bagefter med glasopbygning. I modsætning til f.eks. Tyskland, som længe har kørt med 3 lags rudeopbygningen. Her er det oftest nok blot at skifte glasset ud.

Ældre: Thermorude med energiglas U-værdi: 1,6
Nyt: 3 lags energirude med argon gas og belægninger U-værdi: 0,8

Dog kan alle disse energibesparende glasbelægninger filtrere sollys fra, så dette skal kompenseres for ved at anvende jernfattigt glas, som gør ruden mere klar.

Ved at udskifte kanten på ruderne fra tidligere aluminiumsrammer til nye varmkantsløsninger, som rustfrit stål eller endnu bedre plastprofil, kan man reducere varmetabet yderligere med ca. 8%

 

Nye vinduestyper:
Da rammerne i vinduer typisk udgør 20-40% af det samlede vindues areal, har det ligeledes stor betydning for det samlede varmetab.

Der er flere måder hvorpå man kan forbedre egenskaberne, fx ved smallere rammetykkelser, da disse oftest har dårligere U-værdi end selve ruden.

Man kan udskifte gammelt (måske dårlig kvalitets) træ til plastic eller træ-aluminium med effektiv kuldebros afbrydelse.

Skriv til os

Top